vineri, 5 martie 2010

Lucrare de liceenta


Pentru lucrarea de liceenta am ales sa amenajez spatiile verzi din Complexul Studentesc si anume: Parc Campus, zonele verzi de-a lungul aleii F.C. Ripensia, Spatiul din fata localului Tequilla, precum si cel din fata Sediului BRD.

In toate zonele importante ale proiectului meu se regasesc unele elemente, pentru a se crea impresia de unitate si pentru a avea legatura unele cu altele. In ce priveste vegetatia, am pastrat mare parte din cea existenta, eliminand doar speciile nevaloroase sau uscate. Am adaugat doar plante decorative din punct de vedere peisagistic.

Voi incepe prin a prezenta centrul principal de interes din Parcul Campus, care este marginit de Aleea F.C. Ripensia si Str Cluj.

Al introdus elementul apa, care ajuta la relaxare si binedispune. Ca material, am folosit zgura orange, care se intrepatrunde cu gazonul si creaza forme interesante.


Bancile sunt din lemn masiv. Uneori, forma acestora se continua cu o fasie de apa, alteori cu una gazonata.


Micul iaz nu are o adancime mare, astfel se poate admira pietrisul colorat de pe fundul acestuia.
Luciul apei este intrerupt alocuri de insulite stapanite de arbori si arbusti.


Legatura dintre zonele de plimbare se face prin alei de diferite forme.




Spatiului de relaxare nu ii lipsesc pergolele acoperite de plante cataratoare care incanta prin culoarea frunzelor (Parthenocisus cinquefolia) sau prin mirosul florilor (Rosa sp,Lonicera, Kerria)



In aceasta zona, studentii isi pot expune operele de arta. Aceste panouri sunt fixe.



Intr-o zi calduroasa, este foarte placut sa te adapostesti sub aceste pergole pline de vegetatie.


Centre secundare de interes Parc Campus.

Printre zidurile de diferite inaltimi se deschid perspective interesante catre restul parcului, in timp ce pergole interesante acopera partial cerul.
Este un spatiu intim, care ofera protectie de vanturi si de insolatie si care incanta prin vegetatie si design.


Si in aceasta zona se regasesc pergole asezate in unghi drept si acoperite de vegetatie gen vita canadiana, Rosa, Kerria etc.





Un spatiu de expozitie se gaseste si in aceasta zona a parcului. Daca spatiul din centrul principal de interes era destinat operelor de arta, acesta este destinat inventiilor interesante ale studentilor de la Facultatea de mecanica. In cazul in care ascestea lipsesc, se pot organiza expozitii tematice.






Centru de interes al spatiului din fata localului Tequilla, langa terenurile de sport.

In aceasta zona se regasesc bancile din lemn masiv, precum si fasiile de gazon care alterneaza cu cele de apa, rupand monotonia si starnind interesul vizitatoriilor.



Pergolele circulare acopera aleile folosite pentru circulatie sau pentru odihna.


Centru secundar de interes, in spatele terenurilor de sport, in fata blocurilor de locuinte.

Pentru a incanta privirile locatarilor, s-a creat un spatiu de relaxare, ca un mic amfiteatru, cu banci, pergole, bazine circulare cu apa si specii floricole multicolore.


O vedere de sus a zonei din fata localului Tequilla.



3 comentarii:

  1. Un proiect demn de un peisagist dar asa cum sunt mai toate proiectele in tarisoara asta uitata de cultura: utopic! Nimeni nu va realia asa ceva prea curand aici!
    Imi place compartimentarea spatiului! Bine gandite zonele si ruperea lor. Un lucru nu am inteles: cum acopera Kerria pergolele?!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am avut in gradina din fata blocului Kerria pe care am condus-o pe o pergola. Creste ca o tufa, dar, daca o agati de o pergola (prinzi lastarii cu sarma sau ata de lemnul pergolei), o acopera excelent.
    La fel cum unele specii de hortensii sau piracantha pot acoperi garduri sau pergole. Chiar daca se dezvolta si pe latine, nu numai pe inaltine, arata excelent.

    Cat despre realizarea unor astfel de proiecte, aceast lucru ar fi posibil in cazul in care as reusi sa ajung cu el la firma cu care are contract primaria sau sa castig vreo licitatie organizata de aceasta (lucru putin probabil; licitatiile se castiga de firme mari, care pot realiza si instalarea).
    Proiectul s-ar putea realiza fara costuri prea mari. Am folosit specii care se gasesc la orice pepiniera si care de gasesc la preturi rezonabile. Iar spatiile nu sunt greu de realizat. Trebuie doar sa existe buna-vointa. Si imi mai trebuie un post la o firma care are sanse sa castige licitatii :))))

    RăspundețiȘtergere
  3. Sanse sa castige licitatii ... vorbim de relatii nu neaparat de firme mari ... am lucrat intr-o astfel de firma ... oarecum ...

    RăspundețiȘtergere